Daca auzi acum pentru prima data despre "certificat energetic", inseamna ca n-ai avut pana acum nevoie de un astfel de act. Totusi, avand in vedere dinamica pietei imobiliare din Romania, probabil ca vei cumpara sau vei vinde la un moment dat, in viitorul apropiat sau putin indepartat, o locuinta. Dar cu siguranta ca ai mai multe cunostinte care au facut deja tranzactii imobiliare. Daca acele tranzactii au fost facute dupa 1 ianuarie 2011, adica de mai bine de un an, cu siguranta ca aceia care au cumparat sau vandut apartamente, case sau cladiri de birouri au avut nevoie de un certificat energetic.
Acesta este un act care atesta cat de eficienta este sau nu o cladire in consumul resurselor – combustibil, energie electrica, energie termica – pentru a oferi conditiile optime de functionare.
Eu te sfatuiesc sa obtii de pe acum un certificat energetic, nu neaparat pentru ca doresti sa faci o tranzactie, ci mai ales pentru ca vrei sa ai o locuinta cat mai performanta din punct de vedere energetic sau, mai bine zis, cat mai eco. De aici - link puteti afla care sunt clasele de performanta energetica ale unei cladiri.
De unde puteti obtine un certificat energetic?
Va recomand cu incredere serviciile oferite de cei de la Avizare Energetica. Daca doriti sa accelerati procesul de emitere al unui certificat energetic, puteti solicita lista documentelor necesare prin email la ce@aprocons.ro sau prin telefon la 021.305.41.17 sau la 0372.15.44.11 (Vodafone – tarif normal).
In plus, principalul rol al unui certificat energetic este de a indica daca o cladire are nevoie sau nu de imbunatatiri pentru a deveni mai “economica”. Cele mai bune masuri de "reabilitare termica" pot fi aflate de aici.
1 comentarii:
Mi se pare ca se poate face o tranzactie imobiliara si fara certificatul energetic daca proprietarii se inteleg in prealabil si semneaza un act notarial in acest sens.
Trimiteți un comentariu