Stereotipuri

Publicat de Adina on duminică, noiembrie 13, 2011

"Oltenii vorbesc mult si degeaba, moldovenii sunt prosti,ardelenii sunt lenti, bucurestenii sunt nesimtiti,femeile sunt curve, barbatii sunt porci,blondele sunt proaste..." Sunt o mica parte din stereotipurile pe care le cunoastem cu totii si de care unii dintre noi ne-am si lovit.


De unde pornesc ele? Cat de adevarate sunt?De ce sa ne ghidam dupa ele?


Prima mea interactiune cu stereotipurile de acest fel a fost cand am venit la facultate in Timisoara. Pana atunci, nici prin cap nu mi-a trecut ca ar exista vreo diferenta intre olteni, banateni, moldoveni si restul.Nici nu ma gandeam ca...noi, oltenii suntem perceputi altfel, pentru ca folosim perfectul simplu.


Imi aduc aminte ca am suferit destul de mult pe treaba asta. Nu intelegeam exact de ce marea majoritate a oamenilor porneau din start nu cu o parere foarte buna despre mine, doar pentru ca sunt olteanca. Acum imi dau seama de ce. Din cauza parerii generale pe care o au despre olteni(una destul de proasta).


De nu stiu cate ori, mi s-a intamplat sa aud insa:"Tu nu esti olteanca aia tipica, esti altfel!". Ei, cam asta e treaba! In toate situatiile, exista si oameni "altfel", oameni care iti vor demonstara ca stereotipurile alea sunt pana la urma niste inventii create de niste oameni frustrati.Si ca e o mare tampenie sa crezi in ele, si mai ales sa te si ghidezi dupa ele.


Cunoaste omul din fata ta, asa cum e el. Nu conteaza zona geografica de unde provine, sexul, culoarea parului, functia, hainele. E foarte posibil sa ai multe surprize...si asta doar pentru ca ai pornit de la inceput cu o idee preconceputa!Toti suntem diferiti. Avem calitati si defecte, dar suntem frumosi in felul nostru, si meritam sansa de a fi cunoscuti asa cum suntem...nu cum ne-au etichetat altii!

7 comentarii:

Comment by Laur on 16 noiembrie 2011 la 21:59

Ai uitat de zodii ! Cum sa uiți de zodii ?! Deci pe bune, "Ești Taur ?!" sau "Aaaa.. ești balanță ? ... okay, poate maine..."

Ideea este simplu, oamenilor le e mai simplu sa preia idei dea gata, gata aranjate și mestecate ... Si totuși .. ce zodie ziceai ca ești ?

 
Comment by Laur on 16 noiembrie 2011 la 22:01

*simpla ... (facepalm) ...

îmi imaginez ce părere ți-ai făcut despre mine ...

 
Comment by Jurnal deschis on 16 noiembrie 2011 la 23:25

@Laur:sunt Pesti :)). Daca tocmai am scris un articol pe seama stereotipurilor,clar nu imi fac asa usor o parere despre tine:)PS:ne cunoastem?

 
Comment by Gratian on 17 noiembrie 2011 la 13:25

La fel mi s-a intamplat si mie cand am ajuns la Severin. Un ardelean printre olteni ! :))

 
Comment by Jurnal deschis on 17 noiembrie 2011 la 19:02

@Gratian:wow....si cum te-ai adaptat?

 
Comment by Ion on 29 octombrie 2012 la 10:18

Comportamentul "individului banatean" inclina a fi consecinta indoctrinarii! stim si noi, si ei, si cati altii ca nu au identitate... de aceea trebuie sa isi creeze! NU recunosc nici macar adevarul despre scopul canalului Timis-Bega si amenajearea timpurie a Begai!-->
"Comert....."

Numai? asta e scopul? nu cumva comertul ala era defapt "drept al coroanei" si "falosii banateni" erau defapt sclavi inculti? Nuuuu...asa sunt austriecii, milostivi, saritori, darnici: "Hai ma sa le aratam cum si unde sa faca raurile navigabile... ca vin apoi la Viena cu produse, marfuri, mestesuguri, sa le dam bani pe ele!!!" -sigur asta au gandit....

 
Comment by ion on 29 octombrie 2012 la 10:35

...si cum oltenii au fost exemplu ( s-au lasat austriecii pagubasi) pentru restul romanilor prostiti si jefuiti la "drumul mare",
ce sa le spuna "taica boieru" de neam austriac/ungar:

"luati exemplu la olteni, nu stati sa va prostim, sa va ardem muierile faine, sa luam roadele -voi muncind pamantul, sunteti pampalai, ce aveti?"

cand era mai profitabil sa le spuna:

"aaaa....aia sunt niste prosti, voi sunteti spuma, cei mai cei, oi oi!! nu va luati dupa ei, uite voi aveti oras frumos, valeleu, in care ne distram noi, aveti berarie, dar cu ce sa cumparati bere :))..luam noi, tranvai- il puteti privii ce frumos ne plimba...cate si cate..."

 

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...